0

Б ългарин чака решение на гръцкия съд, за да бъде екстрадиран в САЩ по обвинение в шпионаж и предаване на секретни технологии на Русия.

Милан Димитров е арестуван в края на декември 2022 година в Гърция по искане на ФБР, като обвинението срещу него е, че е изнесъл в Русия полупроводникови пластини, предназначени за работа във високорадиоактивна среда, като по този начин е извършил престъпление, тъй като пластините са с двойно предназначение. Те биха могли да се използват в ядрени инсталации или оръжия и са обект на особен надзор.

„Телеграф“ се свърза с Милан Димитров, който е в солунския затвор „Диавата“ от 9 месеца и изчаква решението на гръцкия върховен съд.

Обвинение

По телефона той каза, че всъщност полупроводниковите материали и машини, за които е обвинен, че е изнесъл в Русия, се намират в офиса на фирмата му в София. Според Димитров първоначално закупените от американски доставчик чипове са били в категория А001 - полупроводникови материали по единния американски класификатор. По-късно обаче ФБР е прекатегоризирало пластините на категория А009 или предназначени за насочване на ракети. Според него обаче това не отговаря на истината, защото на всички документи, съпътстващи чиповете, е описано, че те са в категория „електроника“. Все пак в документацията изрично се казва, че компонентите са забранени за военна употреба, както и за дълбочинни сондажи.

На въпрос на какво отдава в такъв случай обвиненията, Димитров заявява, че това се дължи на желанието за кариерен ръст на обвинителите му. Според него американците нямат твърди доказателства, а се базират на предположения. Освен това става ясно и че фирмата от Тексас, която е продала въпросните компоненти, вече е прекратила дейността си.

Приложения

Относно причината да закупи въпросните радиационно устойчиви чипове, т.нар rad-hard, Димитров твърди, че неговата фирма се занимава с автоматизация и тези елементи биха могли да се използват в управление на подземни железници и подобни рискови и отговорни обекти. Димитров твърди още, че страната ни е неглижирала неговия проблем и не е получил достатъчно помощ и публичност в медиите.

Свързахме се с генералния ни консул в Солун Антон Марков, който заяви пред „Телеграф“, че Милан Димитров не е осъществил контакт с консулството ни и не е искал правна помощ. Той сам е наел адвокати, които да го защитават.

Днес се очаква и заседанието на Върховния съд на Гърция, в което ще бъде взето и окончателното решение за екстрадицията на Димитров в САЩ.