0

О бщина Дупница можеше да изгуби 100 000 лева от своя бюджета, ако в последния момент не беше разобличен опит за финансова измама. Схемата на пръв поглед изглежда елементарна, но се оказва, че успехът ѝ е бил въпрос на часове. В крайна сметка с помощта на няколко институции измамата е осуетена.

Всичко започва, когато в община Дупница получават електронно писмо на една от пощите си.

„Получен е имейл с уведомление, че е променена банковата сметка на контрагент, с който община Дупница има договорни отношения. Бих казал, че това е опит да се пробва системата. Неприятен инцидент, който, след извършената вътрешна проверка, разпоредена от мен, показа, че има недоглеждане”, каза Първан Дангов, кмет на Дупница, предаде NOVA.

Фалшивият имейл е от името на фирма, която изпълнява задължения по закона за управление на отпадъците.

След като в него е посочена информация, че банковата сметка на фирмата е променена, от община Дупница задействат процедура по превод на парите.

Но мошениците допускат грешка, която блокира измамата. Банковата сметка, по която е трябвало да бъдат отклонени 100 000 лева се оказало, че е запорирана.

„Можеше да стане по-голяма беля. Когато от банката сигнализираха и проведох телефонно обаждане с шефа на фирмата, с когото предишното ръководство е работило, той каза, че няма такова нещо, тоест искането за промяна на сметката не е негова инициатива”, поясни кметът. Според него човекът или хората опитали да отклонят общинските пари, са били предварително добре подготвени с информация.