0

Р азбита е организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, съобщиха от МВР.

Акцията е извършена от СОБТ, ГДБОП и колегите им от Плевен и Етрополе. Обискирани са шестима, претърсени са 6 жилища и 6 автомобила. Иззети са документи за парични преводи и коли, GSM-и, голямо количество златни накити, лаптоп и флаш памет.

Схемата

При разследването е установен механизмът, по който е действала бандата - доминиращият в момента метод „Ловърбой“.

При него обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формират доверие и подчинение.

Насилие

При тази банда било характерно и използването на физическо насилие, заплахи и психически тормоз както към жените, така и към техни близки или свидетели на престъпната дейност. Това се правело, когато жените се опитат да се откъснат от трафиканта, при неподчинение или слаби приходи.

Жените

Набирането на жертвите е ставало чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи. Те са от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жените и цени за предлаганите сексуслуги.

Групата е част от по-мащабна организация, разбита през април т.г. На 11 юли са задържани 6-има. По това дело са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест. Петима са в ареста с постоянни мерки за неотклонение.

Продължава установяването на мрежата от жертви на бандата и при необходимост ще им бъде предоставена специализирана помощ.

МВР