0

42-годишен българин е задържан от полицията в Гърция след като успял да ограби бившия кмет на Малия Никифорос Ламбринос и мастит местен хотелиер.

Българинът се прикривал като служител във фирма за кетъринг и обслужвал туристите по хотелите. Нашенецът обаче бил част от банда крадци, става ясно от информация в „Та Неа“. Кражбите са извършени в района на Сталис на остров Крит. Уликите, които открила полицията при огледа на местопрестъплението, го издали. Разследващите ги спипали по няколко угарки от цигари, които крадците изхвърлили, докато тарашат в дома на тричленното семейство.

Властите почти веднага са разпознали и колата на 42-годишния българин - малък автомобил, който е бил заснет от охранителна камера в Сталис да завива към Ираклион около десет минути след като крадците са напуснали къщата. В рамките на предварителното разследване те установили самоличността на шофьора - българин, който живее в Ираклион. Справка в полицейските активи показала, че грабителят е от дълги години в Гърция и има богато криминално досие. Като служител във фирма за кетъринг по хотелите на острова, българинът прониквал в хотелски стаи дори когато обитателите са били вътре. Бил напълно безскрупулен и прибирал всичко по-ценно от вещите на гостите.

Белезниците щракнали на китките му едва след като излезли резултатите от ДНК, иззети от угарките. Това били фасове от три различни марки цигари. Във вътрешността на къщата пък все още имало много ясен отпечатък от обувка, който съвпадал с този на носените от нашенеца маратонки. При обира нападателите се натъкнали на дъщерята на семейството. Заплашили я с нож, за да вземат парите и скъпоценностите от къщата.

Задържаният българин е в ареста и очаква делото си.