0

18-те бежанци от Афганистан, които бяха погребани живи в камион ковчег, са блъскали и викали за помощ в продължение на километри, научи „Телеграф“. 52-ма души са били натъпкани в тайник с размерите на селска тоалетна, скрит зад дървен материал в каросерията на камион „Мерцедес“. 

Возилото с търговищка регистрация бе открито изоставено в петък около 14.15 часа край софийското село Локорско. Мястото според разследващи се използва за депо от трафиканти, тъй като е само на километър от Околовръстното шосе. Собственикът на возилото е задържан в Бургас. Той сам е отишъл в полицията, за да обяви камиона за откраднат. Твърдял, че е задигнат от паркинг край града. Той обаче е осъждан за каналджийство и е заподозрян за смъртта на мигрантите. Това обяви в Смолян служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Тарифа 

1000 евро на човек е била тарифата, която трафикантите са взели от всеки един от пътниците в камиона на смъртта, разкриха още източници на „Телеграф“. Те са предимно млади мъже на възраст между 14 и 25 години. Сред загиналите има непълнолетен, чиято възраст е спорна, тъй като няма документи. По данни на самите бежанци е младеж на 14 години, но според лекарите е на видима възраст около 7 години. От първоначалните данни при огледа се потвърждава, че са загинали от задушаване. Останалите са откарани в различни болници в София. Част от хората са в тежко състояние и има опасност за живота им (виж карето). Трагедията край Локорско напомни за ужасната смърт на 71 мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак, които загинаха задушени в каросерията на камион с българска регистрация край унгарския град Кечкемет през 2017 г. 

Кучета 

Полицията отцепи голям периметър, тъй като издирва шофьора и негов помагач, които са били в кабината. При вида на мъртвите в каросерията трафикантите са се разбягали. Проверяваше се и дали има бегълци от самите мигранти. Полицейски части претърсваха района до късно вечерта в петък. За мястото има съмнения, че е едно от преразпределителните депа и затова именно към него се е насочил камионът. Според оперативни сведения най-вероятно оттам се прехвърлят мигранти на други превозни средства и се отправят към границата със Сърбия, за да продължат по пътя си към Западна Европа. 

Търсене 

„Ще установим по несъмнен начин кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Към момента има трима задържани“, съобщи по-късно от местопрестъплението директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той съобщи, че афганистанците са влезли у нас преди няколко дни нелегално през границата с Турция. "Взети са 16 ДНК проби от камиона, това ще позволи да стане ясно кой го е управлявал. На 3 адреса в страната се извършват обиски“, каза още Сарафов. Разследването на смъртта на мигрантите се поема от Националната следствена служба. 

34-ма са в болница в тежко състояние 

34-ма от оцелелите мигранти са настанени в столични болници. Сред тях са и пет деца. Най-много са хоспитализираните във ВМА – 8 мъже. Петима от тях са настанени в реанимация, като четирима са в тежко състояние, интубирани и поставени на командно дишане. Останалите трима са настанени в Клиниката по спешна токсикология на военната болница. По 7 души са поели други две големи лечебни заведения – „Пирогов“ и „Св. Анна“. В Окръжна хоспитализираните са на видима възраст между 15 и 20 г. Те са премръзнали и дехидратирани. Четирима души са настанени в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Те са в стабилно състояние. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и МВР болница са хоспитализирани по още четирима. „Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално“, каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.