0

П олицията в Пловдив даде още подробности за екшъна и последвалия арест на дрогирания шофьор, който се заби с колата си в кашпи пред сградата на местния КАТ.

„Получихме сигнал за лице, което е в неадекватно състояние и има странно поведение. При извършените справи колегите в отдел „Регистрация” установяват, че мъжът е с отнета шофьорска книжка. Позиционирахме се на ул. „Напредък”. Знаехме номера на автомобила. Изчакахме около 10 минути, за да мине шофьорът оттам.

Тръгнах да го спирам с палка, но той спря на около 15 метра. Отвори си багажника, започна да се прави, че рови нещо. Придвижих се и му поисках документите. Започна да се държи нервно. Влезе в колата. Прецених че ще е добре да му извадя ключовете от колата, за да не стане беля.

В момента, в който исках да отворя вратата, той се заключи вътре и колата мина през краката ми на заден ход. Отзад имаше автобус и затова нямаше как да мине, даде отново първа скорост и тръгна към нас. Сви във входа, от който излезе, последваха бесни обиколки. На задния вход се блъсна в колона. Затворихме изхода.

Хората избягаха по тротоарите иначе можеше да има фатални последици. Изкарах оръжие, след като тръгна срещу нас с автомобила. Вариант беше да стрелям в гумите му. Но имаше над 50 души и затова не го използвах”, разказа младши инспекторът Николай Фурненски, цитиран от Нова телевизия. 

По думите на Ангел Гьондров, друг младши инспектор, мъжът е казал, че е на антидепресанти и вероятно за това е дал положителна проба за наркотици. Поискал кръвна проба. Затова органите на реда го закарали в УМБАЛ „Св. Георги”. След това е бил арестуван.

Полицаите споделиха, че хората в района много се уплашили. След залавянето на мъжа, те ги аплодирали.

Прокуратурата поиска постоянното задържане под стража за 49-годишния дрогиран шофьор, който участва в полицейската гонка пред КАТ-Пловдив. Повдигнати са му общо три обвинения.

Предисторията

Мъжът отишъл в КАТ, за да възстанови регистрацията на колата си. Номерата му били свалени, след като в началото на годината бил хванат да кара пиян. Тогава полицаите отнели и книжката му за една година. След изтичане на шестмесечната санкция "дерегистрация" той поискал нови номера за автомобила си. Докато попълвал документите обаче бил проверен и се установило, че няма и свидетелство. Бил подаден сигнал до екип на КАТ, който чакал на входа към пътната полиция. Мъжът бил спрян и му било обяснено, че трябва бъде санкциониран. В този момент той заявил, че не иска да участва в проверка, качил се в колата, потеглил обратно към двора и се опитал да избяга. Изходът бил блокиран от патрулната кола и започнало преследване. В крайна сметка колата била спряна след като се ударила в бетонни саксии, но шофьорът се заключил вътре. Затова един от преследващите го полицаи счупил стъклото с камък.

През цялото време той е крещял, че сложи край на живота си, коментира наблюдаващият прокурор Атанас Илиев. Освен всичко останало той е в изпитателен срок на шестмесечна присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Арестуваният има книжка от 2001 г., обясни шефът пловдивската пътна полиция Йордан Милушев. За това време 63 акта и 47 електронни фиша. Всичките глоби са платени.

След инцидента в понеделник мъжът е влязъл в класацията за най-бърза дерегистрация, коментира с ирония прокурор Илиев. Веднага след задържането му, номерата на колата са повторно свалени.