1

Н ова измама по имейлите плъзна тези дни, а фишинг атаката копира логото на българската секция на Европол, установи „Телеграф“.

Мошениците се представят за несъществуващата реално Бригада за защита на малолетни и непълнолетни към Европейския център за борба с киберпрестъпността на Европол. В писмото се посочва, че сте нарушили член от закон, тъй като от компютъра си сте се любували на порно с лица, ненавършили 18-годишна възраст.

Има и форма за контакт с българския полицай Борислав Симеонов Борисов. Измамата е елементарна и лъсва, ако човек е по-наблюдателен. Веднага се забелязват няколко неща – знаци, които би следвало да видите, за да се убедите още на този етап, че се касае за схема.

Първото е правописът и словоредът, които очевидно са превеждани през преводача на Гугъл. Второ, въпросният главен инспектор е изписан с латински букви. Трето – описаната за контакт със зам.-директора на СДВР принадлежи към hotmail платформа, която в системата на МВР категорично не се използва, тъй като министерството разполага със свой собствен домейн и своя собствена електронна поща.

Мошениците ви приканват да се спасите от „съдебно производство“, като платите онлайн глоба в размер на 2705 евро. В противен случай ви грози съд, затвор и заплащане на 75 000 евро.

Подобен имейл се разпространява в различни фирми, общински институции, включително и на един от редакционните имейли на вестник „Телеграф“.

Измамата представлява класическа фишинг атака, каквито в последно време са често срещано явление.

я