0

О пасен наркотик наркотик, до 500 пъти по-мощен от хероина, може да предизвика „лято на смъртта“ по британските улици.

През последната година повече от 100 смъртни случая са свързани с нитазени – синтетични опиоиди, които се смесват в доставки на твърди наркотици като хероин и фалшиви лекарства, продавани онлайн, пише Sun. Нарастват опасенията, че медикаментите, известни като „Франкенщайн“, наречени нитазени, ще причинят „лято на смъртта“ в Обединеното кралство.

Нитазените все повече заливат Великобритания, докато отчаяните дилъри се борят да противодействат на драматичното намаляване на глобалното предлагане на хероин, причинено от репресиите на талибаните върху полетата с опиумен мак в Афганистан.

Правителството на Обединеното кралство класифицира още 15 синтетични опиоида – 14 от които са нитазени – като лекарства от клас А в борба срещу нарастващата търговия. Но някои експерти се страхуват, че забраната няма да помогне много за спиране на вълната и казват, че много лаборатории за тестване не са създадени да откриват нитазени, които могат да бъдат преместени в много по-малки количества от хероина, благодарение на тяхната сила.