0

В ърховният касационен съд проведе заседание по делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Прокуратурата поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не "по непредпазливост", както и да се запази размерът на наказанието.

Според прокурор Божидар Джамбазов присъдата на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година от девет години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години е справедлива и трябва да се потвърди.

Защитата на подсъдимия заяви, че делото трябва да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи и с начина на събиране на доказателства.

Съдебният състав ще се произнесе в срок, който е 1 месец.

"Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир! Моля за снизходителност при определяне на наказанието. След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците или другите водачи", заяви Кристиан Николов пред съда.