0

Н овородено бебе е открито изхвърлено в кофа за боклук на 2-ри ноември. След щателно разследване полицията установила какво се е случило. 

Майката се почувствала зле, обадила се е на сестра си и зет си, които я взели от дома ѝ в Порто Кристо, крайбрежен град в източната част на Майорка, за да я закарат до болницата в Манакор. По време на пътуването започнало неочаквано раждане в 28-ата седмица от бременността – или в края на седмия месец.

По неизвестни причини тримата участници решават да изхвърлят бебето, което е все още живо и тежи около 800 грама, в контейнер за боклук, намиращ се на половин километър от болницата. Това стана ясно от пресконференция дадена в понеделник от ръководителя на Националния полицейски участък в Манакор Густаво Серверо. 

От изявлението става ясно още, че в четвъртък на 2-ри ноември, около 18:00 ч., случаен свидетел подава сигнал в полицията за подозрителното поведение на трима души, които изхвърлят пакет в контейнер. Оказа се, че пакетът е именно новороденото бебе, а плацентата и пъпната връв изпаднали от плата, в който е било увито пеленачето, на земята до кофата, разяснява комисарят. Незабавно пристигналите на мястото местни полицаи прехвърлили бебето в болницата в Манакор, за да се опитат да спасят живота му. Отцепили района и започнали да се събират доказателства и свидетелски показания.

Разследващите прегледали близките охранителни камери, също така потърсили съдействие от здравните центрове, където може да е оказана помощ на 40-годишната родилка. Последното е било решаващо за откриването й.

Малко преди 22:00 ч. в петък полицията арестува майката в дома ѝ в Порто Кристо, след това с линейка я откарват в болницата, тъй като тя все още се възстановявала от преждевременното раждане без медицинска помощ. На следващия ден сестрата на майката и нейният партньор, които са я придружавали в автомобила, в който е станало раждането, са арестувани в Сон Сервера, където живеят, според информацията, събрана от разследващите.

Бащата на починалото момиче не е знаел за случилото се, обяснява Серверо.

Все още не е установено дали детенцето е било живо при раждането. Първоначалната аутопсия не дава яснота за часа на смъртта. Органите на недоносеното бебе ще бъдат изследвани в континенталната част на Испания. Тримата обвиняеми са и с предишни присъди за различни престъпления. Майката и чичото на детето остават в ареста, а лелята на мъртвото бебе впоследствие е пусната на свобода, но ще трябва да се откаже от паспорта си и редовно да се явява в полицията.

Резултатите от втората аутопсия се очакват в петък. По непотвърдена информация момиченцето е починало по време на краткия път до клиниката. Ако детето е родено живо, обвинението ще бъде за убийство. Една от малкото подробности разкри от Серверо, е, че починалото пеленаче е имало травма на главата.

* Източник: elconfidencial.com