0

С офийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 23-годишния сирийски гражданин, предложил над 10 000 евро подкуп на полицаи в София. Сириецът е задържан за срок до 72 часа и заради шофиране след употреба на наркотици.

Според събраните в ранния етап на разследването доказателства на 18 януари, около 01:00 часа в София служители на реда извършили проверка на сирийския гражданин, който управлявал кола. Взетата от водача проба за употреба на дрога била положителна за канабис, амфетамин и метамфетамин.

На мъжа били поставени белезници и бил настанен на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10 000, като казал на полицаите, че тези пари са за тях, за да не го задържат и да му върнат книжката, съобщиха от прокуратурата.

Сирийският гражданин бил отведен във ВМА за кръвна проба, но отказал да даде такава. При влизане в сградата на болничното заведение предложил 3000 лв. и ръчен часовник на други двама полицаи, отново за да не го задържат и да не му бъде отнемана книжката.

Полицаите незабавно докладвали за случая и органите на 05 РУ-СДВР образували досъдебно производство, което се води под надзора и ръководството на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор преценил, че те са достатъчни за привличане на сирийския гражданин към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставки той да бъде задържан за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

РУШВЕТЪТ ОТ € 10 000: Полицаят отказал три пъти подкупи