0

О бщо 22 080 кг. фалшив прах за пране задържаха митничарите на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. 

На 26 февруари на пункта пристига товарен автомобил пътуващ от Турция за Сърбия и Словения. Водачът с турско гражданство представя пред митническите служители документи за превозваната стока - перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 33 палета с 3680 опаковки по 6 кг. - общо 22 080 кг прах за пране.

Всички опаковки са с логото на известна търговска марка, с надписи на турски език. В изпълнение на Европейския регламент относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който е потвърдил, че стоката е фалшива. Преди този случай от началото на годината до момента митническите служители на пункта са задържали близо 180 000 артикула със знаци на регистрирани търговски марки. Според статистиката на митницата, през миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 700 хил. артикула, брандирани със знаци на световни търговски марки. За разлика от сегашния случай, най-често стоките, обект на незаконен трафик, са текстилни изделия, обувки и парфюми.