0

М ъж беше освободен от затвора след почти 30 години зад решетките а престъпление, което не е извършил, пише The Washington Post.

Даниел Гуин беше осъден на доживотен затвор за престъплението през 1994 г., но беше признат за невинен от окръжната прокуратура на Филаделфия на 28 февруари. Преди 20 години той попада зад решетките, след като е осъден за умишлено подпалване на къща, което е довело до смъртта на Марш Смит. В същото време съдът издава присъда въз основа на показанията на двама свидетели, а на защитата на Гуин не бяха предоставени материалите по делото.

По време на делото, които посочиха Гуин, идентифицираха друг мъж, но сега те твърдят, че са били заплашени и принудени да се откажат от показнията си. През 2020 г. Гуин успя да си спечели преразглеждане на случая, след което адвокатите му успяха да получат достъп до всички материали по делото и да освободят невинния мъж. „Случаят Гуин е пример за една ера на небрежни и понякога корумпирани полицейски и съдебни практики, последствията от които продължават да подкопават доверието в нашата професионална общност“, каза в изявление окръжният прокурор на Филаделфия Лари Краснер.