0

К риптовалутен играч в Турция отнесе немислимите 11 196 години затвор. Нечуваната присъда е за 29-годишния Фарук Фейт Озер, основател на Thodex, заради измами на инвеститори с милиони долари.

Това дори изглежда дребна присъда на фона на поисканите от прокурорите 40 562 години затвор за криптопрестъпника, информира BBC.

Фарук Озер напуска гимназията, а на 22 години започна собствен бизнес. В четвъртък обаче той беше признат за виновен за пране на пари, измама и организирана престъпност .

През 2021 г. Фарук бяга в Албания с инвеститорски средства, след като бизнесът му фалира.

 Интерпол издава червена бюлетина за него, Озер е открит след две години бягство.

Незабавно го екстрадират обратно в родината му, където е изправен пред съда с обвинения в криминална дейност.

Според турските държавни медии Озер е взел 2 милиарда долара от своите клиенти, преди да се укрие в Албания.

 Анадолската информационна агенция излиза с подробности, че Озер казва пред съда: „Аз съм достатъчно умен, за да управлявам всички институции по света. Това е видно от компанията, която основах на 22-годишна възраст. Ако трябваше да създам престъпна организация, не бих действал толкова аматьорски."

От съда в Истанбул Озер получи тежката присъда заедно със сестра си Серап и брат си Гювен, които бяха признати за виновни по същите обвинения.

Тази невъобразимо голяма присъда е непонятна за много хора, но в Турция е доста често срещано явление.

Такива присъди са възможни при съседите, тъй като Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. с надеждата да стане част от Европейския съюз.

През 2022 г. Аднан Октар, лидер на култ, беше осъден на 8658 години затвор по няколко обвинения, включително сексуално насилие и лишаване на жертвите му от свобода.

Каквото и да си говорим, присъда от 11 196 години затвор изглежда безсмислено дълга. Най-малкото, защото на горкия осъден ще му трябват 110 живота, за да я излежи.