0

О рганизирани престъпни групи, занимаващи се с нелегални оръжия, продават пистолети за по 1500 лв. Толкова е цената за един у нас, а за чужбина е тройна, казаха от ГДБОП пред „Телеграф“. Само преди няколко дни от главната дирекция обявиха, че са задържали в София 32-годишния Симеон Футеков по искане на Нидерландия, защото участвал в ОПГ за убийства, насилие, рекет. При обиските в квартирата му в България и на още два адреса на негови близки е открит огромен боен арсенал, вероятно подготвян за изнасяне към Нидерландия.  

Схемите 

„Има две схеми, по които се пласира нелегалното оръжие. Едната е да се купуват газови пушки и пистолети, които са достъпни на пазара и са на ниски цени, след което опитни майстори го преработват в бойни. Българите се славят като отлични специалисти в тази дейност в цяла Западна Европа, особено Германия и Франция. Имаме оперативни данни, че това са хора с опит, работили навремето в армията и в оръжейни заводи“, обясниха антимафиоти. По думите им втората схема за нелегалните пушкала е да се крадат от различни обекти, укриват се между 6 месеца и 1 година, след което им се заличават серийните номера и се пускат за продажба. 

Заглушители   

ГДБОП получили сигнал от Нидерландия за Симеон Футеков в края на септември. В него било описано, че той е заподозрян в изнудване и незаконно притежание на оръжие на територията на кралството, заради което му е издадена европейска заповед за арест от офис на прокуратурата на град Амстердам. Станало ясно още, че ОПГ е съставена предимно от бразилци, а самият българин попаднал там най-вероятно покрай съпругата му, която също е бразилка. Антимафиотите претърсили 3 адреса и 2 коли, свързани със Симеон. В жилището, в което живеел, бил открит преправен боен пистолет със заличени номера и заглушител, 2 пълнителя и 19 патрона за оръжието. Открити са и документи и записки, които имат отношение към разследването. Иззети са и два мобилни телефона. На другите два адреса служителите на ГДБОП открили още 5 пистолета и 2 пушки, както и 1000 боеприпаса. Очаква се Софийският градски съд да реши кога ще бъде екстрадиран в Нидерландия. 

Тарифи 

„Оръжията, преработени у нас, се изнасят по няколко направления – Сърбия, Турция и Западна Европа. Групите използват мулета с коли, в които изградени тайници. Понякога се действа и на по-едро – с камиони и тирове“, обясниха от ГДБОП. Мулетата взимат по около 1000 евро, ако успеят да пробият през границата. Тарифите, които в момента се котирали на нелегалния пазар, са 1500 лв. за пистолет, ако купувачът е в страната ни, и между 2000 и 2500 евро, ако е за Германия или Франция например. От началото на годината до момента има няколко операции съвместно с митниците, при които са хващани големи пратки оръжия. 

Правел 3D пушки, предлагал ги в интернет: Ню Йорк Таймс разобличава Иван Тролът. Ивайло Стефанов от Интерпол: FGC-9 често се среща в Европа  

„Военна пушка, която изглежда като направена от тухли Lego, беше открита от френската полиция след обир в Марсилия през лятото. През последните години този конкретен 3D отпечатан модел на автоматично оръжие, известен като FGC-9, се появи в ръцете на ирландски паравоенни формирования, бунтовници в Мианмар и неонацисти в Испания”, писа авторитетният в. „Ню Йорк Таймс“. В материала е цитиран българинът Ивайло Стефанов, който е ръководител на дирекцията за незаконни оръжия в Интерпол. „Всички смятаха, че ще отнеме десетилетия, докато технологията се развие и принтерите достигнат до ръцете на цивилните. Днес FGC-9 вече са често срещано явление в Европа“, казва той. Медията разказва, че този месец се очаква британски тийнейджър да бъде осъден за създаването на FGC-9. „Това не е просто оръжие, това е идеология“, коментира и шведският митничар Кристиан Абрамсон. Използването му се рекламира от „Иван Тролът“, известен крайно десен активист с присъствие в платформата YouTube. Американското правосъдие разкри, че "Иван" е 26-годишният оръжейник от Илинойс - Джон Елик, който се очертава като една от най-важните личности в печатането на оръжия. За разлика от повечето оръжия в света, предназначени за лов или защита, FGC-9 е проектиран с цел да въоръжи възможно най-много цивилни.