0

„Искрени, най-човешки, най-чисти съболезнования. Знам, че е трагедия, голяма трагедия, неописуема трагедия. Лошото е, че  не са два живота. Това са три съсипани живота”. Това каза пред NOVA Марио Антонов - баща на шофьора, блъснал двама младежи на столичния бул. „Сливница”.

В първите минути на 8 май катастрофата с две жертви преобръща живота и на семейството на 18-годишния Адриан Антонов.

„Ние сме в шок, много ни боли за децата. Нямам сила. Пием лекарства и плачем за тези деца, които са загинали, и за нашето. Никой не е искал да стане тази трагедия”, каза Жана - бабата на момчето.

Младежът никога не е употребявал алкохол или наркотици, твърди баща му. „Това не е начинът му на живот. Той е дете за пример, не че е мой син. Не мога да си го обясня - не е джигит и не обича високите скорости”, допълва бащата.

Колата му купили като подарък за завършването. „Той често минава оттам, защото има приятелка в „Люлин”. Почти всяка вечер минаваше”, обяснява Антонов.

Автотехническа експертиза ще установи скоростта, с която се е движил автомобилът. „Производство от над 25 години, което е с възможно най-малкият двигател. Аз тази кола не смятам, че може да вдигне повече от 100 километра и на магистрала”, коментира защитникът.

Според адвоката 18-годишният младеж не помни почти нищо от катастрофата. „В шок е, който, според мен, го поставя в момента в едно положение абсолютно да не може адекватно да възпроизведе ситуацията. Той, на практика, не е възприел въобще пешеходци”, коментира Марковски.

Разказът на Адриан бил оскъден. Спомнял си светофара, включен на мигаща жълта светлина заради късния час.

„Трябва да се установява кои са били насрещнодвижещите се коли и евентуално неговата възможност за зрителни възприятия. Че е имало светлини от другата страна, които са го заслепявали”, каза още Марковски.

Днес излязоха кръвните проби на шофьора. Според тях не е употребил алкохол или наркотици преди да седне зад волана. Тепърва ще се търсят записи от камери, които може би са уловили момента на удара, защото поне на този етап такива няма.

„И челното стъкло, и деформации по колата, то няма как да не усетиш удара. Момчето в никой случай не е проявило желание да бяга или да се отклонява. След удара, след като блъска пешеходците в автомобила, продължава инерционно и се блъска в стълб”, разкри адвокатът.

Причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, а инцидентът е в зоната на пешеходна пътека. Това обвинение е повдигнала прокуратурата на 18-годишното момче. 

Адриан Антонов ще даде обяснения в съдебната зала, след като мине първоначалният му шок, уверява Марковски.

Междувременно втори ден хора се събраха на лобното място на двамата загинали младежи и блокираха бул. „Сливница“, въпреки забраната от СДВР. Протестиращите поискаха промени - ограничения на скоростта и мерки, които да спрат инцидентите в района.

"Имаме конкретни искания. Искаме да не се изключват светофарите нощно време на мигащ режим. Да работят на червено и когато дадена кола дойде с до 50 километра в час тогава да се включи зелената светлина. Искаме мантинела да се сложи до осовата линия, колчета, които обезопасяват при евентуален удар движението, шумоизолираща лента. Най-важното - камери с постоянно засичане на скоростта. Това е всъщност за всички големи булеварди. И ограничение на скоростта до 30 км/ч трябва да има във вътрешността на квартала. Просто е безобразие тази безхаберност на Столична община и изобщо на всички ангажирани институции", коментира Георги Славов. 

Телеграф

.

 .
Телеграф