0

„Оказахме се на неподходящото място в неподходящото време”, така коментира нападението над българските фенове в Скопие по времето на мача между "Левски" и местния "Шкупи" 29-годишният Драгомир, който бе наръган с нож, предаде NOVA.

Той е категоричен, че провокация от тяхна страна не е имало.

Нападението става в един от кварталите, докато чакат на светофар. Последва масово нападение върху българите и колите ми. Драго първоначално не разбира, че е прободен.

Младият мъж споделя, че е добре: „Жив и здрав съм. Изписаха ме снощи. И вече влизам в нормалното  си ежедневие. Стъпвам си на краката. Взимаме си поуки, каквито можем, и продължаваме напред”,

От думите му става ясно, че с голям ентусиазъм Драго и приятелите му тръгнали към Скопие, за да подкрепят любимия футболен отбор:  „Отидохме на шега. Близко разстояние, съседна страна, доста адреналин и преживяване си е да подкрепиш любимия клуб. Ние не сме от тези фенове, които ходят по мачове, за да създават проблеми -  хулигани, вандали, които развалят дневния ред, създават проблеми. Разграничаваме се от тях”.

След границата ги чакали полицейски коли, които съпроводили всички фенове от България към стадиона. Някои изоставали, други се движели по-бързо. Оказало се, че са изпуснали останалите, и спрели на пътя. Полицейски патрул ги упътил да продължат напред, става ясно то разказа му.

„Имахме пуснат GPS. Той избира най-краткия път и почваме да влизаме в един квартал. Не знаем какъв е, няма табела. Виждаме, че в квартала има хора по улиците, мюсюлмани. Решаваме да продължим, не знаем къде се намираме, нямаше полицейска кола. Бавно се движим, всички сме облечени с синьо”, разказа Драгомир, който коментира за пръв път инцидента.

Отрича категорично той или приятелите му да са провокирали по някакъв начин насилието срещу тях: „Абсолютно никакви провокации не сме правили. Трафикът става по-интензивен. Има светофар. Достигаме до кръстовище и хващаме  задръстване - колата ту тръгва, ту спира. Стоим мирни и спокойни и чакаме. Аз седя зад пасажерската седалка и с  периферното си зрение забелязвам момче на около 25-30 години да минава до колата.

Виждам как се изравнява с прозореца и започва да ме дърпа. Шалът ми беше вътре и бръкна да го хване и започна да дърпа. Когато понечих да се отдръпна, ответната реакция беше юмрук в окото. Бях насинен и подут. Той продължи да дърпа, не се отказа. Реших да отворя вратата. Момчетата тръгнаха да слизат. Струпаха се и още хора  зад момчето, което дърпаше шала. Един от тях извади дървен прът, с който ме удари по главата. Започнаха да прииждат още хора. Имам три шева”.

По думите му той и приятелите му опитали да се върнат в колата и да затворят вратите. Точно в този момент е бил и прободен.

„В последствие разбрах, че тогава съм бил прободен. Едното момче е видял този, който ми дърпаше шала през прозореца, да замахва 3-4 пъти”, заявява Драго. И допълва: „Целта ми беше да се измъкна. Ситуацията се разви за по-малко от 2 минути. А хората продължаваха да прииждат, хвърляха се туби, бутилки, и в момента в който успях да се дръпна с прът удариха задния прозорец и го счупиха. Виждам и другата кола - по тях се хвърля какво ли не. Като по филмите беше, толкова бързо се развиха нещата. Страшен шок. Главата ми кърви, целия съм в кръв и от адреналина не разбирам, че съм прободен. Спряхме да видим какви са щетите и усещам, че цялата ми тениска е мокра. Когато поглеждам – цветът от син е станал кафяв. Видях че има много кръв, че имам прободна рана. Едното момче с нас е лекар. Оказа първа помощ. Тръгнаха да търсят полиция”.

Пред болницата Драго губи съзнание. Налага се кръвопреливане и тежка операция. „Безкрайни благодарности за това, което направиха. Превръзваха ме и непрекъснато следяха състоянието ми”, посочва младият мъж.

Драгомир вече е изписан от ВМА, където беше прехвърлен от болницата в Скопие. Той е добре и се възстановява.