0

Р айонна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на трима общопрактикуващи лекари за извършена документна измама при получаване на парични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от институцията.

КАК СЕ ТОЧИ НЗОК: Лекари се гушат от физиотерапия наужким!

На 10 юли тази година по същото дело като обвиняеми за документна измама, извършена с цел неправомерно получаване на парични средства от НЗОК, бяха привлечени други двама лекари - Найден Пъджев, управител на Медицински център за физиотерапия в Пловдив, и Веселин Станчев, общопрактикуващ лекар. Спрямо тях беше взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

СХЕМАТА С ФИКТИВНАТА ФИЗИОТЕРАПИЯ: Пациентка изпортила лекарите точили НЗОК!

След като са били събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми днес двама мъже са действали в съучастие и като помагачи на Найден Пъджев.  

Те са обвинени за това, че за времето от 1 януари 2023 година до 30 май 2024 година, като помагачи в съучастие с Найден Пъджев и чрез използване на квалифициран електронен подпис, са спомогнали да бъдат представени пред НЗОК официални електронни документи с невярно съдържание.

До РЗОК - Пловдив са били изпратени общо 157 броя електронни отчета за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които на практика не са били осъществени. По този начин обвиняемият Найден Пъджев е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лева, съобщават от прокуратурата.

Действията по разследването продължават, като са призовани за разпит още множество свидетели.