0

И зпълняващият функцията на главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за проверка на Инспектората при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с „Осемте джуджета“. Справката е изготвена още на 21-ви юли 2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата. Изпращането на документа е по повод предстоящо заседание на Пленума на ВСС, насрочено за 6-и юли, за обсъждане на казуса, съобщават от прокуратурата.

Справката на ВКП е била изпратена на Иван Гешев през 2020 година. В нея се констатира, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Затова Борислав Сарафов е възложил на Апелативната прокуратура – София  извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5-и май 2021 г., с което е отказано образуването на досъдебно производство.