0

Ш офьор, причинил смърт на пътя, да бъде задържан до 8 месеца, а не както досега 2, искат от прокуратурата

Прокуратурата излиза със законодателни предложения - шофьор, причинил смърт на пътя, да бъде задържан под стража до 8 месеца, а не както досега - 2. По неотложност да се вземат проби за алкохол и наркотици на шофьорите, дори ако смъртта е причинена по непредпазливост, информира NOVA.

От прокуратурата искат по неотложност да може да се вземат проби от кръвта и слюнката на шофьори, причинили катастрофа дори по непредпазливост. Сега процедурата е дълга и отнема време, обясняват от обвинението.

„Тъй като е много важно да се установи в много кратък период след настъпването на ПТП дали е управлявал МПС след употреба на алкохол, или наркотични вещества, защото това се явява по-тежконаказуемо престъпление”, обясни Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София.
 
„Два месеца е много кратко. По делото „Семерджиев”, той беше задържан за повече от 2 месеца, тъй като имаше обвинение за държане на наркотични вещества. Ако той нямаше такова обвинение, трябваше на втория месец да бъде освободен от мярката за неотклонение „задържане под стража”, обясни Христо Кръстев.

Адвокати обаче смятат, че предложенията на прокуратурата са популистки.

„Съгласен съм, че трябва да има някакъв вид репресия срещу подобен тип престъпления, те са с висока степен на обществена опасност. Но те са направени по непредпазливост и не следва да има наказание с предварително задържане. 8 месеца е прекомерно висок срок”, смята адвокат Николай Петров.