0

П рокуратурата повдигна обвинение на независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда. На излизане от следствието на Софийската градска прокуратура той поясни, че не му е наложена мярка за неотклонение. 

По-рано от държавното обвинение обявиха, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, за да бъде Василев привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 6 години затвор.

Василев нарече обвинението "скалъпено и срам за следствието и прокуратурата". 

"Казах, че не съм заплашвал и не съм принуждавал никого, каквато е истината. Това обвинение е изключително несъстоятелно и е резултат от действията, които направих с ИТН, за да разкрия истината, която тогава стоеше зад тази партия и зад Слави Трифонов. Сега, по подобен начин, разкрих истината за една изключително отвратителна коалиция, която може би днес или утре ще стане реалност. И очаквам отговорът им да дойде впоследствие. Явно година по-късно си плащам за това, че казвам истината на българските граждани", коментира Василев.

На 11 май той депозира в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.