0

 

Има заповед за арест на още един човек, за когото се смята, че е свързан с атентата в Истанбул. Той се издирва и в България. Това съобщи на брифинг прокурор Ангел Кънев.

Той допълни, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство заради ареста на петимата заподозрени за смъртоносната атака в южната ни съседка на наша територия. Те са с по две обвинения – за организирана престъпна група за каналджийство на хора и подпомагане на терористични действия.

"Възложили сме в конкретен момент отделни действия на българското контраразузнаване, които са извършени по правилния начин, в подходящия момент и със законни методи. В конкретен момент техни тактически действия на терен бяха извършени с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма, като колегите перфектно изпълниха поставените им задачи", поясни държавният обвинител и допълни, че ще искат задържане под стража за четирима от арестувания.

Петият задържан е жена със сериозни здравословни проблеми, като търпи и други принудителни мерки по Закона за чужденците. За нея ще се вземе по-лека мярка.

Прокурор Кънев обясни, че всички задържани са чужди граждани. Единият е с двойно гражданство – българско и на друга държава. Той допълни, че предстоят още редица действия по разследването, като са отправени молби за правна помощ до няколко държави. Имало и данни, че обвиняемите се занимавали и с трафик на оръжия.

По последна информация обвинените са влезли на територията на страната ни незаконно.