0

С офийският апелативен съд, председателстван от съдия Георги Ушев, остави на свобода служителите на МВР, които бяха задържани в началото на месеца при операция на „Вътрешна сигурност“ с подкуп от шофьор, светнал с положителен тест за дрога. Двамата катаджии остават на свобода срещу гаранции от по 8000 лева, а служителите на 1 РУ на МВР - съответно с гаранция от по 5000 лева и домашен арест.

Награди

Апелативните магистрати счетоха, че липсват сериозни данни за съпричастност на единия от униформените от 1 РУ към престъплението, като дори намалиха наполовина първоначално определения от Софийския градски съд размер на гаранцията. Оказа се, че служителят е многократно награждаван, като защитникът му Любомир Таков дори го посочи като пример за отговорен и смел служител. Юристът припомни водещата роля на своя бивш колега в залавянето на сериозен изнасилвач в близкото минало. Съдът уважи искането на другия клиент на адвокат Таков, чието задържане бе отменено и той получи мярка за неотклонение „домашен арест“.

Проверка

Двойката пътни полицаи пък поискаха единствено потвърждение на акта на градския съд и представиха бележки за платени суми по гаранциите. Техните претенции също бяха удовлетворени от апелативния съд. Прокуратурата и МВР към момента не коментират решението на съда. Разследването на дейността на полицаите продължава. Според обвинението служителите на реда въвели в заблуждение водач на автомобила, че в направената му проба е установено наличието на алкохол и наркотици. Те взели подкуп в размер на 800 лева от спрян за проверка шофьор в района на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. След като им дал парите обаче, шофьорът се обадил на 112 и подал сигнал.