0

31-годишният Николай Стоянов от Ямбол, който преди дни разби Мерцедеса си в портала на затвора в Бургас след сбиване и гонка с полицаи, е психично болен. Само няколко часа преди екшъна той е бил освободен от Център за психиатрично здраве в Ямбол. Това стана ясно в съдебната зала на Районния съд в Бургас, където се гледа мярката му за неотклонение.

"Става дума за бягане от полицаите, не е създал предпоставка те да бъдат нападнати или наранени. Говорим само за едно бягане от полицията. Не отричам, че е извършено такова престъпление. В един момент той се оказва сам срещу стена и портал, продължава напред и целенасочено блъска портала и влиза в затвора. На тази последна част подзащитният ми не може да даде адекватно обяснение, така и не разбрах какво го е накарало. Последното му действие е лишено от житейска логика. Подзащитният ми не е добре психически, това е моя преценка, защитавал съм го по друго дело, каза в съдебната зала защитникът му – адвокат Радослав Николов, цитиран от Флагман.

По негови данни - той е освободен от ЦПЗ в Ямбол същия ден, в който го е извършил. Моля за експертизи. „Той със сигурност няма да се укрие, никога не го е правил", каза още защитникът.

"Логиката е, че той следва да бъде лекуван, а не да бъде изолиран в ареста. Ако не е добре с психиката, това ще му се отрази зле. Говорим за човек, който има тежко психически проблеми. Николай е готов да се подложи на доброволно лечение. Моля да постановите първоначално - задържане под домашен арест с гривна, защото той наистина би могъл да извърши ново престъпление. Иска да живее с близките си, за да му помагат и да му дават редовно лекарства", допълни още адвокат Николов.

Николай Стоянов заяви пред съдебния състав, че доброволно иска да се върне в Центъра за психично здраве в Ямбол. Не бил осъзнавал какво върши и изрази искрено съжаление пред магистратите.

"Не осъзнавах какво върша, извинявам се наистина, моля да бъда извинен за действията си. Баща ми може да го потвърди и приятелката ми също, аз не съм такъв човек", каза още ямболията.

В съдебната зала стана ясно, че 31-годишният ямболия е безработен и с тежко криминално досие, осъждан е многократно, а последното му престъпление е отново за бягство от полицейски служители на ОДМВР-Бургас и пречка униформените да си свършат работата.

Според държавното обвинение Николай може да се укрие и да извърши ново престъпление. Деянието било извършено с изключителна дързост. Застрашил е живота на случайни граждани и на служителите на затвора.

Прокурор Росица Панайотова поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Ако бъде признат за виновен го грози затвор до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева, според Наказателния кодекс.

Оказа се, че аверът му 27-годишният Делян Дончев е освободен, въпреки че затъмненият джип Мерцедес, с който двамата се врязаха в портала за затвора, се оказа на неговия баща. По думите на прокурора, пасажерът Делян нямал връзка с престъплението.

Съдът обаче не се трогна от обясненията на Николай Стоянов и неговия адвокат и го остави зад решетките.