0

П ореден опит за нападение срещу горски служители. Група роми се опитаха да им устроят капан. Ситуацията се разиграла в понеделник около 23 часа в местността „Вангелова чешма“ край Дупница.

Мъже от квартал „Гиздова махала“ пристигнали с кола и спрели на половин километър от мястото, където служителите на ЮЗДП дежурили. След това се насочили към тях. Група лица с челници и без автомобили, се насочва към автомобила, в който са двамата служители.

Оказало се, че тя наброява 50 души. Част от хората започнали да тичат към колата с горските, а останалите направили опит да блокират пътя им. Служителите успяли да се измъкнат и подават сигнал към компетентните органи.

„Районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района. Такива ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си. В тази връзка на 11. 01.2023 година в писмо до РУП - Дупница е предоставен списък с имена на системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа”, поясниха от Югозападното държавно предприятие.