0

Р азбита е престъпна група за производство и разпространение на наркотици в Софийско. Четирима души са задържани и са с повдигнати обвинения.

Това съобщиха от прокуратурата и СДВР на брифинг.

При извършвано претърсване в къща в село Герман са открити големи количества наркотици - марихуана, хероин амфетамин, хашиш и доста голямо количество екстази, което на първи изчисления е било над 10 кг, което представлява десетки хиляди отделни таблетки, които предстои да бъдат обследвани. 

Задържани са трима. Това съобщи прокурор Иво Илиев.

По анализ на СДВР стойността на наркотичното вещество на пазара на дози, на които са намерени, е от порядъка на около 950 000 лева, а едровата цена е около 400 000 лева.

Според главен комисар Живко Коцев това е много добре структурирана престъпна група, която освен с наркотрафик се занимава и със силови действия.

Разпространението е ставало посредством поръчки по специално създадени канали в мобилни приложения за комуникация, а самите доставки са извършвани посредством автомати за куриерски услуги. Наркотиците са изпращани, както в София, така и на адреси в страната, има установени получатели.

В хода на разследването е установено и друго лице, което държи наркотици, но то няма връзка с тримата задържани.

От сряда, 25 октомври, Софийска градска прокуратура ръководи разследване за държаните наркотични вещества с цел разпространение.

Към наказателна отговорност са привлечени четирима обвиняеми. Всички са задържани за 72 часа. Предстои взимане на мярка за неотклонение. Разследването се провежда от служители на СДВР.

Полицейската операция по разкриване и документиране на престъпната дейност е проведена на 24 октомври на територията на София и село Герман.

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов заяви, че начинът на разпространение на посочените количества наркотични вещества е доста иновативен.

Преди месец служители на СДВР са засекли група от хора, които разпространяват различен по вид наркотични вещества в група, достъп до която имат определени проучени предварително клиенти. Николов обясни как става разпространението - след като дадения клиент заяви конкретно количество наркотични вещества - той следва да го заплати посредством електронна валута, най-често биткойни и да покаже, да снима разписката с която удостоверява плащането на съответния дилър. След това дилърът отива и оставя на определено от него място наркотика, като снима мястото, по този начин се губи връзката между клиент и дилър и престъплението става още по-трудно.

След като са събрали достатъчно данни за групата, на 24 октомври се предприемат действия по задържане на хората, посетили базата в село Герман. Базата е използвана за наркопроизводство и наркоразпространение. В базата е открита и машина, която създава хапчета екстази.

В момента на задържане са установени двама, които са разделяли материала на отделни дози. Количествата са следните - 20 кг. марихуана, 1 кг. кокаин, 4 кг. амфетамин, 1 кг. метаамфетамин, 4 кг. хашиш и 3 кг. хероин. Отделно в подземно помещение са установени два картечни пистолета, един калашников и два бойни пистолета. Открити са и две бойни гранати.

На претърсените адреси на задържаната група са установени различни по вид и тегло наркотици. В хода на едномесечната работа по групата са установени различни дилъри, получавали пратките си на територията на различни градове.

Започнати са още няколко разследвания.