0

Р азбит е канал за трафик на мигранти, съобщиха МВР и Софийската градска прокуратура.

Това е станало при операция на ГДБОП и ДАНС в координация с Европол на 7 ноември т.г. Организирана престъпна група от двама  българи, сириец, палестинец и суданец поемала нелегалните мигранти в района на Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявали им транспорт и квартири до и в София, а в последния етап ги извеждали до границата със Сърбия. Основно били превеждани сирийци, на групи от 5 до 10 човека. За осигуряване на безпроблемно пътуване били използвани „отцепващи“ автомобили.   

Доказателства

Иззети са документи, включително договори за парични преводи, мобилни телефони, използвани от трафикантите за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, както и дневници със записки. Открита е и марихуана. 

Цени 

Цената за трафика от Турция до София е била 3000 евро на човек, квартирата в София струвала 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман – 1500 евро. ОПГ е действала от октомври 2021 г. до 7 ноември 2023 г.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегалната миграция. По искане на прокуратурата Софийският градски съд ги е оставил в ареста.