0

П рофили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор. Според прокуратурата той е успял да пробие базата данни на над 30 държавни институции и компании, а след това ги е изнудвал, за да не ги разпространи. Според експерти - младият мъж е действал сам и е бил самоук, учил е само до 9 клас.

Един от профилите, който ползва псевдонима "Емил Кюлев", обещава широка гама от хакерски атаки, извършена от професионалисти с опит.

"Хакване на всички социални мрежи. Аз съм хакера Емил Кюлев", се казва в рекламно видео в една от страниците. Без притеснение е публикуван телефонен номер. Според БНТ хакването на профил във Фейсбук струва от 320 на 240 лева и става за 15 минути.

Дали става въпрос за истински киберпрестъпници или за хора, които се възползват от известността на хакера с този псевдоним - не е ясно.

 

"За съжаление са много и лицата, които могат да имат такива умения, а то и трябва много малко, за да можеш да пробиеш да кажем един Фейсбук профил", уточни Явор Колев - експерт по киберсигурност.

За първи път Явор Колев чул за хакера "Емил Кюлев", докато оглавявал отдела Киберпрестъпност в ГДБОП. Проверявана е информация, че предлагал във форуми данни на институции, но реално не е имал достъп до тях. Преди две години чул за него отново - вече в качеството си на експерт в голяма застрахователна компания, за която хакерът твърдял, че е откраднал данни и поискал откуп.

"Ние установихме, че наши бази данни той не е достъпвал, няма пробиви в нашата киберсигурност и съответно ние събрахме достатъчно данни за неговата дейност, установихме кой е той и предоставихме данните на правоохранителните органи. Нашата компания не се е поддала на този натиск, данните, които разпространи нямат нищо общо с базата данни на компанията" коментира още Явор Колев.

Според прокуратурата обвиненият Тодор Илиев е успял да пробие базите данни на 33 компании. Прокуратурата твърди, че в криптопортфейли, свързани с него, са минали биткойни за около 800 000 долара. Според защитата му, няма преки доказателства, че той и хакерът "Емил Кюлев" са един и същи човек.

"Образование няма, той е с, доколкото знам, основно образование, абсолютно самоук, тези хора обикновено имат високо мнение за себе си", допълни Явор Колев.

В момента Илиев е в ареста, а предлагането на различни хакерски услуги тече. Според експерти - в мрежата няма 100% гаранции за сигурност, но киберхигиената и внимателната работа с лични данни до голяма степен защитава.