0

В ластите в Ирландия все още не са уведомили Параходство "Български морски флот" за задържането на кораба "Верила" по подозрение за трафик на наркотици.

Плавателният съд е в ирландското пристанище "Шанън Фойнс" от вторник вечерта. По неофициална информация на борда му са открити над 300 килограма кокаин.

Екипажът е 18-членен: 17 българи и един украинец.

Корабът е трябвало да пренася зърно от Канада до Ирландия. Според единия от сайтовете за морска навигация обаче първо корабът "Верила" е отплавал от Бразилия.

СПИПАХА ГО: Задържаха български кораб заради наркотици!

Голямо количество кокаин на стойност поне 20 милиона евро е открит в товарен кораб на пристанище "Шанън Фойнс" в ирландския град Лимерик, съобщава изданието "Айриш таймс", цитирано от БНТ. Операцията е срещу регистрирания във Валета, Малта кораб "Верила". Сайтът "Маритайм екзекютив" уточнява, че той е собственост на Български морски флот.

Представители на ирландската полиция и данъчната служба са претърсили кораба във вторник вечерта, след като акостирал на пристанището в 10:30 ч. същия ден. Според ираландския вестник при операцията са открити между 300 и 500 килограма кокаин на борда на кораба. Базирайки се на данни на полицията, според които килограм от наркотика се продава за 70 хиляди евро, изданието изчислява, че стойността на товара е между 30 и 35 милиона евро, като след разпространение от дилърите стойността на пратката може да достигне дори до 60 и 100 милиона евро. Предстои експертиза, но се предполага, че наркотиците вероятно са с висока чистота и че трафикантите възнамерявали да добавят примеси към тях.

Наркотиците били в пакетите, като всеки един бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега. Официално 20-тонният кораб е трябвало да превозва зърно. Той отплавал от пристанище в Канада на 9 декември, преди да пристигне в Ирландия.

Специалната операция по случая продължава. Тече проверка по подозрение за трафик на наркотици.
През септември ирландските власти заловиха 2000 килограма кокаин на стойност 157 милиона евро - най-голямото задържане на наркотици в историята на страната. Те са открити на борда на товарния кораб "Матю".

50 БГ моряци пленени от пирати за последните 15 години!

Местното издание "Лимерик пост" цитира независимия съветник Емет О'Браян, според когото правителството знае още от 2018 г., че устието от Кери до Лимерик е буквално залято от кокаин, но досега са пренебрегвали нееднократните предупреждения. Изданието не е открило за коментар министърът на правосъдието.

Все още няма връзка с екипажа на кораба "Верила", който е задържан в ирландско пристанище. Това съобщи за БНТ директорът на БМФ капитан Александър Калчев.

"До момента нямаме официална информация от властите в Ирландия. Това, което научаваме, е от нашия агент, който също не е запознат в детайли със ситуацията, той просто е свидетел и от медиите. Доколкото съм информиран, тече операция по претърсване на кораба по подозрение за трафик на наркотици, в който са замесени членове на екипажа. Аз лично се надявам виновните лица да бъдат разкрити максимално бързо и да понесан цялата строгост на закона", коментира к.д.п. Александър Калчев – изп. директор на Параходство “Български морски флот”.