0

С офийската градска прокуратура издаде европейска заповед арест за руски граждани, обвинени в тероризъм.

СГП ръководи разследване за четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси у нас. Установено е, че България е посещавана от шестима руснаци, използвали фалшиви самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Обвинения на шестимата са повдигнати през 2021 г. Задържани са за 72 часа и са издадени Европейски заповеди за арест, поясняват от прокуратурата. Впоследствие обаче наблюдаващите прокурори оттеглили заповедите, които не били издадени на основание съдебен акт. След това незабавно е внесено искане в Софийския градски съд (СГС) за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че „хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е динамична и всеобхватна". Събрани са много доказателства срещу руснаците и е проверявано евентуално съучастие на българи. На база извършените действия магистратите от СГС разрешават на СГП да издаде Европейски заповеди за арест на руснаците. Решението е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Той приема становището на първата съдебна инстанция, според което, въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата срещу всеки един от издирваните са "ограничени и се основават на косвени доказателствени източници".

"Те несъмнено формират логическа верига, свързана с установеното поведение на издирваните – пристигане, напускане на страната, настаняване и осъществяване на контакти с предприятията, в които скоро след тяхното напускане имало взривове с тежки последици“, констатира САС в съдебно заседание.

Така магистратите потвърждават решението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест.