0

О ткритите плочки с радиоактивното вещество америций могат да се ползват за направата на така наречените "мръсни бомби". Това каза в Пловдив председателят на ДАНС Пламен Тончев, предаде "Марица". 

Както вече стана ясно, при спецакция в четвъртък са извършени общо шест броя претърсвания и изземвания - в Карлово Пловдив, Първенец, Калековец, в жилища и лични автомобили на трима мъже.

В кола на Околовръстното на Пловдив са намерени 44 броя плочки с радиоактивното вещество. В имот до Карлово са открити 35 броя, а един в къща в Първенец.

"При извършените действия сме взели всички предпазни мерки. Спазили сме разпоредбите и всички необходими мерки за това как се действа в такива ситуации. Ще бъде назначена експертиза. Към момента са повдигнати обвинения на две лица. За престъплението се предвижда наказание от над 5 години лишаване от свобода", каза наблюдаващият прокурор.

МВР шефът Атанас Илков, който пристигна в Пловдив във връзка със спецакцията, посочи, че в хода на действията е използван пълния комплекс от оперативни способи, за да се стигне до арестуваните и до опасното вещество.

ГДБОП удари търговци на радиоактивни вещества!

Той благодари на всички служби, участвали в спецакцията, за професионалните им действия, с които са елиминирали всякаква опасност за служителите и за хората.

Задържаните за 72 часа мъже са на 61 и на 63 години.

От прокуратурата посочиха, че в деня на ареста мъжете са натоварили плочките в колата и са търсили евентуален купувач.

Прокуратурата ще иска най-тежката мярка "задържане под стража" за двамата. Окръжните магистратите ще се произнесат в неделя.