0

Б ургаският апелативен съд потвърди 20 г. затвор за мъж, умишлено убил друг в градинката срещу входа на УМБАЛ-Бургас.

Светозар Стоянов е признат за виновен, че е причинил смъртта на Билян Христов по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Тялото на Христов бе открито около 8:30 ч. на 3 октомври 2021 г. По данни на разследването между двамата е възникнал скандал, който ескалирал в побой, след което се стигнало до убийството.

Стоянов е обжалвал присъдата на Окръжния съд пред въззивната инстанция. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна и са потвърдили присъдата като правилна и законосъобразна. Приели са изцяло фактическата обстановка, установена от събраните по делото доказателства и от заключенията на извършените експертизи.

Зверство

Безспорно е установено, че Светозар Стоянов е ударил в главата Билян Христов, той паднал на земята и получил черепно-мозъчна травма. Светозар продължил да го рита с крака по тялото, слабините и главата, а после започнал да го млати с клон от дърво по краката. Съдът подчертава, че тези действия в тяхната съвкупност са допринесли за настъпването на смъртта на Билян Христов, който е имал макар и минимална възможност да оживее при своевременно оказана медицинска помощ, каквато не е била потърсена от подсъдимия.

Следи

След като престанал да бие падналия мъж, вместо да потърси помощ, Светозар Стоянов завлякъл пострадалия в храстите и го завил с одеяло, за да не бъде видян от случайни минувачи, отбелязват в решението си апелативните съдии. Стоянов е вменяем и е разбирал какво прави. Той е осъден да плати на майката на пострадалия 120 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.