0

П ловдивчанин си навлече проблеми, след като съпругата му изхвърли личния му газов пистолет в боклука. Той отнесъл глоба от 2000 лв., защото не уведомил МВР за изгубването на оръжието.

Мъжът се сдобил с газовия си пистолет и уведомил полицията за това в края на 2020 г. През месец февруари 2023г. обаче възникнала необходимост да бъде изследван пистолета „Зораки“, поради което дома на пловдивчанина бил посетен същия месец от полицейски служители. Не го открили там, а по сведение на неговата майка бил заминал на работа в чужбина. Тя поела ангажимент да го уведоми по телефона, че органите на МВР искат да им предаде пистолета за проверка.

След няколко дни от МВР се чули с майката и тя споделила, че разбрала, че всъщност пистолета бил изхвърлен по погрешка от жената, с която синът й живеел на семейни начала. Пловдивчанинът се завърнал в България през месец август и веднага посетил Шесто РУ. Там потвърдил версията, но го глобили, че не съобщил незабавно на полицията за изгубването на пистолета. Като дата на нарушението била посочена именно датата на явяването му в районното.

Съдът, обаче, отменил глобата от 2000 лв. Мотивите са, че органите на МВР разбрали, че пистолетът бил загубен още през февруари миналата година, предаде "Марица".

"Декларирането, извършено през август не сочи на състав на нарушение по посочения текст на закона, защото той не касае закъснялото такова, а изисква незабавно деклариране. Следователно още тогава е следвало да декларира изгубването и като не е сторил това е извършил вмененото му нарушение чрез бездействието си. От друга страна за органите на МВР е започнал да тече срока за съставяне на акт, който изтекъл през май. Така към края на август вече е била погасена възможността за административно наказателно преследване", казва съдът. Именно това наложило отмяна на наложената глоба.