0

63-годишната Любомила Топчиева от София страда от параноидна шизофрения. Живее сама в апартамента си в столичния квартал „Младост”, без ток и вода. Жилището е наследено от нейните родители, както и още един апартамент в центъра на София, на улица „Уилям Гладстон”. Това разкрива журналистката Вероника Димитрова в поредното разследване от рубрика "По следите" по NOVA

Жаклин Данаилова е нейна племенница и единствен роднина. Видяла леля си за първи път преди няколко години.

„През 2016 или 2017 г. ми се обади дежурен полицай от Пещера, който заяви, че леля ми се намира в града и извършва някакви несвойствени действия. Вероятно имала психично заболяване. Аз се зачудих много защо се обаждат на мен, тъй като никога не съм поддържала връзка с нея, никога не я бях виждала на живо до този момент. Полицаят обаче ми каза: „От направената справка се установи, че само вие сте неин роднина”. Те я преведоха в психодиспансер”, разказва Жаклин Димитрова.

След като разбира, че има леля, тя ходи няколко пъти до апартамента ѝ в "Младост", за да я вижда и да ѝ носи храна, докато един ден Любомила изчезва. Племенницата ѝ подава сигнал в полицията.

„Оперативен работник влезе в Ciela. Видяхме, че притежава апартамент на ул. „Гладстон”, който е продаден на търг. Собственото ѝ жилище в „Младост”, където аз я посещавах, също беше взет със запис на заповед и предстои изпълнение към него”, разказа Жаклин Данаилова.

Тя подава сигнал до полицията и прокуратурата, за да разбере какво се случва с апартаментите на нейната леля. От постановлението на Софийската районна прокуратура се вижда, че през 2017 г. Любомила се запознава с мъж на име Милен Кирилов. Пред разследващите той обяснил, че двамата с болната жена се запознали случайно, постепенно се сближили и Кирилов отишъл да живее при нея. Решил и да ѝ даде 98 000 лв. на заем, за да направи ремонт на жилището си.

Милен Кирилов - мъжът, който твърди, че през 2017 г. е влязъл в интимна връзка с психичноболната Любомила, е на 47 години и живее в град Сливница. Казва, че работи като международен шофьор и няма как да се срещне с екипа на NOVA. Затова разговаряме по телефона. Твърди, че е дал 98 00 лева не на Любомила, а на строителен предприемач, който трябвало да извърши ремонта. За такъв човек обаче разследващите не споменават, а Кирилов казва, че не помни името му.

„Запознахме се в „Младост”. Един ден ме спря и ми поиска пари, каза, че била гладна. Хубаво беше облечена - шапка, ботуши, стана ми интересно. После си поговорихме, каза, че е сама, нямала роднини, майка ѝ и баща ѝ са починали и лека-полека започнахме да се виждаме”, разказва Милен Кирилов и потвърждава, че се е влюбил.

Двамата заживели заедно и започнали да правят планове за основен ремонт на апартамента на Любомила. "Нямаше ток, нямаше вода, нямаше нищо", казва Кирилов.

Той обаче така и не разбрал дали ремонтът е направен, защото жената започнала да го отбягва, отчуждили се и се разделили. Мъжът изисква дадената от него сума по съдебен ред. Твърди, че в момента на подписването на документа за заем Любомила била контактна и разбирала абсолютно всичко.

Лъчезар Кирилов - бащата на Милен, за когото в прокурорското постановление пише, че е живял с Любомила, е категоричен, че синът му няма как да разполага с 98 000 лв. Пред разследващите синът обяснил, че се е сдобил с парите от продажбата на свой апартамент през 2015 г. Бащата обаче е категоричен, че Милен няма собствено жилище.

Бившият хазяин на Милен Кирилов разказва, че и до днес получава призовки и бележки за задължения от фирми за бързи кредити, защото наемателят му все още не е сменил постоянния си адрес.

„Постоянно получаваме призовки от Второ районно. Хора, на които дължи пари, са подавали жалби”, казва бившият хазяин.

Пред NOVA говори и съседка на Любомила - Надежда Мишкова. Твърди, че жилището на жената е в окаяно състояние и никога не е ремонтирано. Откакто родителите на Любомила са починали, жената живеела напълно сама.