0

Ф ренският орган за наблюдение на защитата на данните CNIL разследва твърденията на информатор, че Twitter е направил "ужасяващи" неверни изявления пред международните регулаторни органи относно мерките си за сигурност на данните.

"В момента CNIL проучва жалбата, подадена до Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ, Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието на САЩ", се казва в изявление на френската агенция.

"Ако обвиненията са верни, CNIL може да предприеме действия, водещи до съдебно производство или санкция, ако е ясно, че е имало нарушения", се посочва още в изявленеито.

Вестник "Вашингтон пост" пръв съобщи, че бившият ръководител на отдела за сигурност на Twitter Пейтър Затко е отправил обвиненията в жалба, в която се твърди, че технологичната компания е нарушила условията на споразумение с Федералната търговска комисия на САЩ, като е твърдяла невярно, че има солиден план за сигурност.

Затко също така заяви, че защитата на личните данни трябва да се превърне в приоритет номер 1 на Twitter "в светлината на крещящите и продължаващи неверни твърдения пред ФТК, френските и ирландските регулаторни органи", според жалбата.

Говорител на CNIL заяви, че регулаторът е научил за обвиненията с доклада на Washington Post.

Ирландският орган за надзор на данните също се срещна с представители на Twitter след твърденията на Затко.

Едно от предполагаемите "неверни твърдения" на Затко е актуализация на платформата в края на миналата година в изпълнение на нарежданията на CNIL, която според Затко е била "блокирана от внедряване" в продължение на един месец, "за да се извлече максимална печалба от френските потребители".

Twitter отхвърли твърденията на Затко.