0

А рест за петима моряци от екипажа на кораба "Верила", който беше задържан от ирландските власти с половин тон кокаин на борда, съобщиха от МВР. Нашенците са на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години се намират в полицейски участък в Лимерик.

Корабът "Верила" пътува под малтийски флаг е с екипаж от 17 българи и един украинец.

Той е собственост на "Параходство "Български морски флот" и е блокиран в ирландското пристанище Фойнс и местните вл

Плавателният съд привлякъл вниманието на властите заради чести курсове между Канада и Южна Америка, пишат ирландски медии. Според Irish Sun водещата версия е, че корумпиран пристанищен работник е допуснал дрогата да бъде натоварена на борда на “Верила”. Медията обвързва голямото количество наркотик с ирландски престъпни групировки, действащи от Канада. И по точно с Кинахан - картел - известен още като “Семейството”. 

Капитанът и неговите помощници, които сега са разследвани, вероятно ще бъдат финансово подкрепени от ирландските данъкоплатци през следващите години, което ще увеличи гнева на обществеността. 

Корабът “Верила” е преминал шест стандартни проверки, без констатирани недостатъци. Шокиращото откритие на огромно количество кокаин на борда налага преоценка на ефикасността и ефективността на тези проверки, отчитат още местните медии.