0

У биецът на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие и 74-годишния Панче Жежовски от Велес е бил арестуван в Турция. Ден по-рано бе обявено, че 59-годишният Любчо Палевски-Палчо се укрива в България.

Роденият на 12 декември 1964 г. в Скопие Палевски е напуснал Република Северна Македония заедно с адвоката си. Двамата са били за кратко в Белград, Сърбия. След това следите на Палчо се губят.

Северномакедонският бизнесмен и политик е обвинен като пряк извършител на убийството.

Посока

14-годишното момиче се издирваше от 27 ноември. Детето отишло на училище, но така и не стигнало, а вчера тялото му е било открито простреляно край Скопие. Според вътрешния министър на бившата югорепублика Оливер Спасовски Палчо е напуснал Скопие на 30 ноември в посока Белград, Сърбия, а на следващия ден е минал българо-сръбската граница. Българското МВР обаче съобщи, че няма данни такова лице да се намира на територията на България.

Следи

Според разследващите в Скопие Палчо е главният организатор на отвличането на девойката, а баща й Александър е бил поръчителят. Той е дал информация на похитителите, когато момичето е излязло от вкъщи. Целта била да вземат откуп от майката на детето. Ваня обаче се задушила в багажника на автомобила, който бил взет от другия убит – Панче. Затова се наложило Палчо бързо да се отърве от тялото. За да прикрие следите, произвел няколко изстрела в трупа на девойката. „Ваня се е задушила в колата, с която похитителите са я откарали, стрелбата по задушено дете е акт на жестокост“, коментираха от разследването. От там става ясно още, че убитият Панче е фризьор, който е знаел за отвличането. Мотивът на Палчо и бащата на жертвата пък бил дълг на майката от 500 евро. Тя наскоро продала апартамент в Скопие и имала пари, затова мъжете решили да я изнудят да им върне дължимото.