0

Т римата сирийци, задържани след като автобус, пълен с бежанци прегази двама полицай в Бургас, се изправят пред съда. Районната прокуратура в морския град внесе обвинителния акт срещу 15-годишният Омар Аднан, 18-годишният Ахмад  Муфид и 49-годишният Абдулах Абдулахед.

Те са обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус, с който бе отнет живота на двама полицейски служители - 31-годишният Йордан Илиев и 42-годишният Атанас Градев.

Непълнолетният Омар Аднан ще бъде съден, тъй като независимо от възрастта му, прокуратурата е категорична, че е разбирал свойството и значението на постъпките си. Той е предаден на съд за четири отделни престъпления.

Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот. Управлявал е автобуса с висока скорост , като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства. Престъплението е извършено в съучастие с другите двама подсъдими – Ахмад Муфид и Абдулах Абдулахед. Тримата са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

15-годишният Омар Аднан отговаря и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Взел е рейса от Харманли и го е управлявал през Симеонвград, магистрала „Тракия“, Бургас до Малко Търново и обратно до Бургас. Рейсът е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. При превода съучастник му е бил Абдулах Абдулахед.

Младият сириец отговаря и за това, че не се е подчинил на полицията, а умишлено е блъснал патрулния автомобил на униформените с висока скорост, което е довело до смъртта им. Престъпленията са извършени при условията на реална съвкупност между тях, уточняват от държавното обвинение. Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на оживеното бургаско кръстовище "Трапезица".

Бургаският районен съд е насрочил първото заседание за 19 април.