0

С ъд в Пакистан постанови, че конфискувано от митниците Бентли трябва да бъде върнато на българското посолство в Исламабад. 

Луксозното возило е иззето миналия септември от митническите власти в Карачи, които се усъмнили, че то е откраднато от Великобритания, контрабандно внесено в страната и регистрирано на името на българския посланик, съобщава Islamabad Post

Сега двучленен състав на митническия трибунал нареди лимузината да бъде предадена на българското посолство или на Министерство на вътрешните работи. 

„Смятаме, че спорното превозно средство е конфискувано без юрисдикция от Митническия отдел“, се казва в решението на магистратите Ариф Хан и Абдул Басит Чаудри по жалбата на ищеца. Според митническия апелативен съд превозното средство Бентли Муслан не е контрабандно. 

По случая бяха задържани двама заподозрени - Джамил Шафи и Навид Билван. По време на следствието Шафи заявил, че колата му е продадена от Билван, който се съгласил да завърши процеса по неговата регистрация. Билвани обаче се оправдал, че е помогнал при сключването на сделката с Навид Ямин, който се явява като гарант. Той твърди, че Ямин е получил сумата за покупката на Бентлито в брой и чрез платежни нареждания. 

В заповедта си трибуналът отбелязва, че автомобилът е внесен от българското посолство на името на посланика и е освободена от митниците в Пакистан през 2019 г. срещу добросъвестно удостоверение за освобождаване, издадено от Министерството на вътрешните работи. Няма налични несъответствия или нарушения по отношение на оформянето на документите на лимузината. 

Митниците изземат превозното средство след получаване на доклад от Британската национална агенция за борба с престъпността (NCA), които уведомили властите на Пакистан, че Бентлито е откраднато от Великобритания и разследва случая. 

Митническият трибунал отбелязва, че протоколът за собственост е на името на българското посолство. Ако българското посолство се е отказало от лимузината, след като е научило за доклада на британската агенция за борба с престъпността, то автомобилът трябва да бъде предаден на властите на Острова за по-нататъшни действия.  

Трибуналът разпорежда на съответните органи да предадат автомобила на българското посолство, тъй като то негов е “законен собственик”.