0

К олко златни и скъпи могат да са гащите ти? Украинки май дадоха отговор на този въпрос!

Близо 12 кг златни бижута са намерели митничари от ГКП Лесово-Хамзабейли при преглед на пътници от микробус пристигащ от Турция. Скъпоценният метал бил опакован в 30 найлонови пакетчета, които украинските гражданки Наталия Калинюк и Нелия Терновска натъпкали под ластичното си бельо. По първоначални данни контрабандно пренасяните накити са шокиращото общо тегло 11 836.10 грама. Изработени са от 14-каратово злато и са на обща стойност 1 065 249 лева. На практика това е най-голямото количество злато, задържано през тази година на гранични пункт.

При взиане в страната двете жени, които са на по 36 и 34 години са обявели че нямат нищо за деклариране. Запознати с цените на златото в Турция и Украйна коментират, че само от маржа в цената на метала чужденките ще спечелят почти двойно по-голяма сума.

Окръжната прокуратура в Ямбол е образувала досъдебно производство за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК. , още на 15 декември с прокурорско постановление Наталия и Нелия са били задържани за по 72 часа, на 19 декември наблюдаващият прокурор е поискал от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Задържаните златни бижута при проверката на украински бус на ГКПП-Лесово.

 Задържаните златни бижута при проверката на украински бус на ГКПП-Лесово.