0

С пециализираната операция по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки, бе реализирана на територията на Варна.

Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, под ръководството на Варненската районна прокуратура. Атакувани са два търговски обекта и складове към тях, както и три жилища, откъдето са иззети над 10 000 артикула - дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари.

Всички били перфектно изработени реплики, носещи лога на престижни марки като „Гес“, „Бос“, „Фенди“, „Поло“, „Армани“, „Гучи“ и др. Конфискувани са и технически средства, с които е извършвано администрирането на интернет сайтове и страници в социални мрежи, чрез които била осъществявана търговската дейност.

Установено е, че каргото е внос от Китай и е пристигало с фалшиви документи на пристанището във Варна. В хода на разследването е установено още, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, е извършвана без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, осъществяван в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е ръководител на европейската група, работеща по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.