0

Р умънски джебчии возят бежанци. Използват коли с русенски и силистренски номера или под наем. Вкарват по 7-8 човека в автомобил и се движат в конвой по трима. Новата тенденция в трафика на мигранти е от началото на месеца, разкри пред „Телеграф“ бившата барета от СОБТ Иван Янкулов. 

Само преди 5 дни е бил установен румънец в района на Ихтиман, чийто мерцедес прегрял, а бежанците избягали. След кратко преследване в гората те били открити и задържани. На терен граничните полицаи използвали и следови кучета. 

Схемата

Румънците започнали да прииждат масово у нас преди около две седмици. Първо правели набези в морските градове, като най-потърпевш бил районът на Бургас. Те бързо обаче влезли в схемата с трафика на бежанци. На курс печелели по няколко хиляди евро. За да не бият на очи пред полицията, използвали автомобили с регистрации от Русе и Силистра основно. Бързо разбрали, че по-изгодно е да взимат луксозни автомобили под наем, тъй като дори да ги хванат, няма да им конфискуват возилото. Избирали предимно джипове. Точно такъв бил случаят от неделя. Всъдеходът „Мерцедес ML” с русенски табели обаче прегрял на пътя, а румънецът оставил мигрантите да избягат в гората. Обадил се за помощ на втория в конвоя, който пристигнал на мястото с мощен джип BMW Х6 с табели от Силистра. В същото време местни хора забелязали групата бежанци, която се скрила в гората, и подали сигнал в полицията. Първоначално румънците се правели на германски граждани, след това на италиански, но за минути станала ясна истинската им народност. Те не били арестувани, тъй като срещу тях имало само косвени доказателства, обясниха от местната прокуратура пред „Телеграф“. Часове по-късно пак в района бил заловен цял тир с мигранти. Машината в момента стои пред местната полиция.  

Каналът 

Местните хора в Ихтиман са започнали да виждат отново големи групи бежанци от началото на октомври. По оперативни данни каналът през този район е възстановен. Той беше прекъснат за около половин година, но според разследващи е започнал да работи на пълни обороти от този месец. В началото на годината бившата барета Иван Янкулов откриваше заедно с полицията групи от по 20-30 мигранти, които бяха оставяни на аутобана и тръгваха през гората в посока София. „Това, което разбрах, е, че в момента групите са от по 15-20 души. Возят ги румънци основно в луксозни джипове. На пет-шест човека един има телефон и така се държи връзка помежду им“, заяви Янкулов.   

Печалби 

Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“ коментират, че напливът в последните няколко месеца расте главоломно и почти нищо не може да ги спре (виж карето). Цените за превоз са между 2000 и 3000 на човек от Турция до границата със Сърбия. Трафикантите, които организират превоза през България, прибират по 15-20% от сумата на човек в зависимост от броя на бежанците. На шофьорите на джипове, бусове, тирове и всякакви други превозни средства се плаща на курс. Според криминалисти тарифите варират от Е1000 до Е4000. 

Заради проблема с мигрантския натиск преди няколко дни вътрешният министър Калин Стоянов беше в Турция, където се срещна с колегата си Али Йерликая.

„Правим усилия никой да не преминава незаконно границите. Полагат се много усилия в тази посока. Ще има опити, но много от мигрантите ще се откажат да преминават през нашата територия“, каза турският вътрешен министър. Допълни, че на територията на южната ни съседка в момента има около 4 000 000 мигранти. „Ние не искаме те да отиват в България или Гърция. Искаме заедно да имаме успех и всички да знаят, че тази територия не може да се премине лесно“, заяви Йерликая. 

Разследват свързан ли е разстреляният Мохамед с възстановения канал

Една от водещите версии за показния разстрел на сирийския трафикант Мохамед Исмаил в София е, че е свързан с възстановения канал през Ихтиман. Това научи „Телеграф“ от МВР. По оперативни данни представящият се за 17-годишен чужденец е печелел по 4000 евро от човек, за да премине от Турция през България за Сърбия. Младият бежанец беше застрелян във вторник вечерта в кв. „Красна поляна“ от засада. Причакали са го двама души в необитаема сграда, открили стрелба и избягали. Най-вероятно те са били от конкурентна група за трафик на бежанци, допускат разследващи. 

Във вътрешността на страната:108% скок на арестуваните 

Броят на арестуваните мигранти в страната се е увеличил със 108% през юни, юли, август и септември. Оттогава до момента са задържани 8364 незаконни граждани на трети държави, отчетоха от МВР. От началото на годината до 30 септември  граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита да се влезе у нас. Най-много от задържаните са от Сирия - 629, Мароко - 200, Афганистан - 199, Ирак - 80.