0

М ВР стартира масирана полицейска акция срещу т.нар. хавалари. Това са хората, които гарантират заплащанията между каналджиите и бежанците за преминаване през територията на България на път за Западна Европа. Мащабната акция на МВР се осъществява съвместно с прокуратурата с цел да удари организацията на каналите за трафик на мигранти у нас. 

Операцията идва един месец след встъпването в длъжност на кабинета „Денков – Габриел“. С нея новият вътрешен министър Калин Стоянов спази обещанието си да започне активно противодействие на нелегалната миграция. 

Багажник 

Това е и един от основните приоритети на новата власт. В хода на спецакцията са посетени и проверени над 20 адреса, които са основно в София, в района на Женския пазар и около бежанския център в Харманли. В операцията участват екипи на различни дирекции в МВР. Още в първите часове на масираното полицейско присъствие бяха задържани двама сърби, които превозвали в две коли натъпкани 15 младежи, сред които и четирима на възраст под 16 години. Бежанците били в багажниците на колите и пътували към сръбската граница. Спрени са от полицейски патрули в района на тунелите на Велико Търново.

Трафик

Бежанците са сирийски граждани, без лични документи. Влезли са в България от Турция през дупка в оградата, водени от двама мъже от арабски произход. 8 дни вървели пеша през пресечени и труднопроходими местности на наша територия. На неуточнена все още локация в Южна България мигрантите са предадени на двама каналджии сърби, които ги натоварили в два автомобила. Крайната им цел е била Германия. "Вероятно става дума за стройно организиран канал за трафик на бежанци. Каналджиите са комуникирали по WhatsApp, след това съобщенията са изтривани, за да не остават следи. Арабските водачи, най-вероятно кюрди, са снимали бежанците, за да докажат, че са изпълнили задачата си. Задържаните сърби пък са имали задача да ги превозят само до Сърбия, където явно е трябвало да ги поемат други", разказа наблюдаващият прокурор Тотко Тотев. Двамата сърби, на 22 и 40 г., са с повдигнати обвинения и са задържани до 72 часа. В понеделник от Районния съд ще се иска постоянното им задържане под стража