0

С офийският градски съд измени мярката за неотклонение на Димитър Желязков- Митьо Очите от домашен арест в парична гаранция в размер на 20 000 лева. Причината- експертиза, назначена от магистратите, показа, че несебърският бос е с разклатено здраве.

През февруари по искане на Желязков и защитата му СГС назначи тройна съдебно- медицинска експертиза, която да установи реалното здравословно състояние на Желязков и дали той може да изтърпява домашния си арест. Тогава той се оплака от чести кризи заради заседнал проектил в тялото му. Според експертното заключение подсъдимият страдал от непроходимост на червата. При евентуална криза, трябва да получи медицински грижи до 30 минути иначе съществува риск за живота и здравето му. Адресът, в който изтърпявал домашния си арест обаче бил отдалечен и не е сигурно, че при подобна ситуация той може да бъде откаран спешно до най- близкото лечебно заведение.  

Съдът записа в мотивите си, че никога Димитър Желязков не е ставал причина за отлагане на процеса, освен това е под домашен арест от четири години и половина. Съдебното решение обаче не е окончателно. 

Делото срещу него така и не можа да тръгне, тъй като един от съпроцесниците му имал пневмония. Желязков отговаря пред Темида за организирана престъпна група за рекет, палежи и разпространение на наркотици заедно с дъщеря си Станислава и още десетина души. Делото все още не може да стартира по същество.