0

Г лавният прокурор Иван Гешев пусна пред журналисти записа с члена на ВСС Йордан Стоев, за който неговият заместник Борислав Сарафов твърди, че e направен противозаконно.

На брифинг, продължил близо 2 часа, бе показана и кореспонденция в мобилни приложения с Йордан Стоев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Разменените чатове с Борисов съдържат вдигнат нагоре палец и усмихнато човече.

prb.bg

В записания разговор с Йордан Стоев пък се споменават имената на Бойко Борисов, Мария Габриел, обсъжда се и вероятността да бъде съставено правителство. Чува се и Гешев, който се интересува дали няма да бъде „треснат“, след като си подаде оставката, както и гаранциите за сигурност на него и семейството му, които биха му били дадени. Споменава се и, че неговата личност се превръща в залог за съставяне на правителство. По думите на Гешев разговорът е записан в жилище, наето от неговата съпруга, а Стоев го предупредил, че „всичко се подслушва“.

Гешев обясни, че е заблудил своите заместници, че ще подаде оставка миналия понеделник, когато скъса демонстративно бланката за своето оттегляне. Два дни по-рано – в събота негова служителка получила записа с Йордан Стоев на флашка, която да бъде гаранция, че той действително ще подаде оставката си.

„В събота вечерта получих обаждане, че близо до Съдебната палата й е предадена флашка с гаранция, че няма да променя решението си за оставка. Казаха ми, че може би е разговор с мен и може би г-н Стоев. Възприех го като поредният опит да бъда заплашен и да бъда мотивиран да подам оставка“, разясни главният прокурор и разказа за последвалата хронология на събитията.

„Казах на най-близките си, че ще ставам прокурор в ВКП. Писах на Йордан Стоев, че искам достоен „екзит“. Всички очакваха ,че ще си подам оставката в понеделник. В 9:00 часа в понеделник бях помолил сътрудника ми да свали записа, за да бъде пуснат. На срещата се появи Борислав Сарафов усмихнат и доволен. Пуснах записа, след като ми бяха снети обяснения за него“, каза Гешев и посочи, че Сарафов е напуснал срещата по думите му не толкова усмихнат, като е заявил, че „да записваш колеги е помиярско“. Последвал брифинга на Иван Гешев, по време на който той скъса оставката си.

prb.bg

Гешев бе категоричен, че неговите колеги са били в неведение, че той възнамерява да скъса предварително подготвената му оставка. „Видяхте как я подписах“, лаконичен бе той.

След това Сарафов дал пресконференция, на която „треперейки“ заявил, че се страхува за живота си. Гешев обясни още, че днес дал обяснения пред Софийска градска прокуратура за проверката, започнала по сигнала на Борислав Сарафов срещу него.

Гешев отново подчерта, че атентатът срещу него е имал за цел да го убие, нарече го заговор срещу държавата и върховенството на закона. В поисканата си оставка той видя координирана атака политическа атака срещу съдебната система и опит за превземането й. Главният прокурор заяви, че ще поиска отвод на членове на ВВС, които вероятно участват в опита за покушение срещу съдебната власт.

Иван Гешев посочи още, че кампанията срещу него е тръгнала от намеци, че ще участва в политически проект или ще стане посланик в Турция, или Израел. Според него са се появили версии, че атентатът срещу него е извършен, след посещението в Украйна, където заявил, че ще предаде Путин на съда, ако той стъпи в България и напомни, че вече е станал мишена на руските хакери от Килнет.

Гешев разкри още, че по време на покушението е бил в командировка, което означавало, че функцията на главен прокурор се изпълнява от неговия заместник Борислав Сарафов.

„Още в момента на тръгването ми към Украйна, главен прокурор беше Боби Сарафов, аз няма как докато съм в командировка да изпълнявам функцията на главен прокурор. Както казват „Боже, защо ме наказваш с глупави врагове“. Изявленията на Сарафов в същия ден са си негов проблем“, отсече той.

Главният прокурор разказа и за събитията, последвали атентата извършен срещу него. „Помолих първо да отидат линейки, защото имаше голямо движение. Предвид ситуацията помислих, че може да има загинали и пострадали. Слава Богу, нямаше. Следващите дни имах семейни ангажименти и исках да осмисля случилото се“, каза Гешев и даде подробности за израелския експерт, който се отзовал на мястото на взрива.

„Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е сред най-добрите в сферата. Той искаше да огледа мястото и аз се доверих с оглед на това, че познавам добре този човек. Човек със сериозна биографи, в Израел имат сериозен опит с подобни инциденти. Започнах да се притеснявам, след като ми се предаде неговия анализ“, обясни той. Според Гешев експертът е посочил, че ако експлозията е станала секунда по-късно е било възможно автомобилът да се преобърне и да рани неговите охранители. Той заяви, че не е правил изявления около това дали е бил със семейството си в момента на покушението. „Казах, че се притеснявам за децата си, но при неофициална кореспонденция с журналисти“, разясни Гешев, като подчерта, че репортерите са разпространили информацията, че е бил заедно със семейството си в нарушение на журналистическата етика.

След това започнали медийните атаки срещу израелския експерт, които според него са целели фокусът да бъде изместен.

„Бях поставен в ситуация, защо не са ме убили. Трябваше да се погрижа за семейството си, тъй като държавата не можеше да реагира бързо. Не ме беше страх, на 5 май заминах за Турция с кола. В Турция помолих някои колеги да помогнат, тъй като държавата не реагира веднага. Помолих колегите за разбиране и те се погрижиха за неща, за които българската държава на успя. Там се погрижиха за мой близки хора“, разкри Гешев.

Иван Гешев бе категоричен, че ще довърши мандата си като главен прокурор. „Това е преломен момент за съдебната система, за да се очисти от политически влияния, основно от политическата квота във ВСС“, заяви той и призова прокурорите да покажат, че са независими.