0

П адна първата жертва на капсулата на смъртта, рекламирана от лятото на 2024 година.

64-годишна американка използва уреда, за да умре в швейцарска гора.

Това активирало полицията и тя задържа целия екип, обслужващ капсулата.

Капсула предлага самоубийство за 35 лева! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Самоубийствената капсула Sarco е била използвана за първи път, потвърдиха нейните създатели, като се смята, че американката е първият човек, загинал в устройството „под короната на дърветата“ в Швейцария, пише Mailonline.

Полицията в Северна Швейцария съобщава, че няколко души са били задържани в понеделник и че прокурорите са започнали разследване по подозрение за подбуждане и съучастие в самоубийство.

Самоубийствената капсула "Сарко" е проектирана да позволи на човек вътре да натисне бутон, който инжектира азотен газ в запечатаната камера, според нейните създатели.

След това човекът трябва да заспи и да умре от задушаване след няколко минути.

Прокурорите в кантона Шафхаузен са били информирани от адвокатска кантора, че асистирано самоубийство, включващо използване на капсулата Sarco, е извършено в понеделник близо до гориста колиба в Мерисхаузен, казва полицията.

Съобщава се, че жената, починала в капсулата, е страдала от „много сериозно заболяване, което включва силна болка“ и е искала да умре от „поне две години“.

The Last Resort, швейцарската фирма зад Sarco, казва в изявление: „В понеделник, 23 септември, приблизително в 16.01 CEST, 64-годишна жена от средния запад на САЩ почина с помощта на устройството Sarco.“

В него се казва, че съпрезидентът на организацията Флориан Уилет е единственият човек, присъствал на смъртта, противно на полицейските доклади.

Холандският вестник Volkskrant съобщава че полицията е задържала един от фотографите, който искал да направи снимки на използването на Sarco. 

Полицията в Шафхаузен е посочила, че фотографът е задържан в полицейски участък, но е отказал да даде допълнителни обяснения. 

Според Last Resort Уилет казав, че смъртта на жената е била „мирна, бърза и достойна“, като се е случила „под навес от дървета, в частно горско убежище в кантон Шафхаузен близо до швейцарско-германската граница“.

Организацията казва още, че жената "е страдала от много години от редица сериозни проблеми, свързани с “тежък имунен компромет".

Изобретателят на Sarco, Филип Нитшке, казва, че устройството му "е работило точно както е било проектирано", заявявайки, че е осигурило "нелекарствена, спокойна смърт по време на избора на човека".

Ченгетата иззели капсулата Sarco и арестували редица хора в района на Мерисхаузен.

Сега ще бъде извършена аутопсия на починалото лице от Института по правна медицина в Цюрих (IRMZ).

Членът на Консултативния съвет на Last Resort и адвокат Фиона Стюарт казва, че компанията е действала през цялото време според съветите на техните адвокати.

Устройството е използвано в същия ден, когато швейцарският министър на вътрешните работи Елизабет Бауме-Шнайдер защитава позицията пред Националния съвет, че използването на Sarco в Швейцария за незаконно. 

„Капсулата за самоубийство Sarco не е законна в две отношения“, казва Бауме-Шнайдер.

„От една страна, той не отговаря на изискванията на закона за безопасност на продуктите и като такъв не трябва да се пуска в обращение“, каза тя. 

„От друга страна, съответната употреба на азот не е съвместима с целевия член в закона за химикалите.“ 

Швейцарският закон позволява асистираното самоубийство, стига лицето да посегне на живота си без „външна помощ“ и онези, които помагат на лицето да умре, не го правят поради „никакъв користен мотив“, според правителствен уебсайт.

Швейцария е сред единствените страни в света, където чужденците могат да пътуват, за да сложат законен край на живота си, и е дом на редица организации, които са посветени да помагат на хората да се самоубият.. 

Около 120 кандидати се надяват да използват машината, за да сложат край на живота си, според The ​​Last Resort, като около една четвърт от тези в списъка на чакащите се казва, че са британци.

Сред тях са бивш инженер на RAF и съпругата му, които разкриха пред Mail, че са се записали да станат първата двойка, използвала двойна самоубийствена капсула.

Питър и Кристин Скот, които са женени от 46 години, взеха решението, след като бившата медицинска сестра Кристин, на 80 години, наскоро беше диагностицирана с ранен стадий на съдова деменция.

Подобно на соло капсулата, The Last Resort каза, че капсулата за двама ще бъде конструирана с помощта на 3D принтер и може да бъде готова за употреба още през януари 2025 година.

Капсулата действа, като заменя въздуха, който е 21 процента кислород и 79 процента азот, със 100 процента азот. 

Единственият очакван допълнителен разход се очаква да бъде ок 30 лв за течния азот, използван в контейнера, което го прави по-икономичен от други клиники за асистирано умиране, които обикновено таксуват асистираното самоубийство около 30 000 лв