1

Т онколони и музикални уредби иззе полицията при акция в ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Полицейска операция е със същата цел е била проведена и на територията на Котел, съобщават от областната дирекция на МВР.

Акцията за осигуряване на обществения ред е проведена от 5 до 8 май на територията на участъци известната ромска махала „Надежда” в Сливен и „Градец” в Котел, по време на християнския празник Гергьовден, празника на село Жеравна и честванията на 147 години от Априлското въстание в село Нейково.

Служители от участък „Надежда” към РУ - Сливен са констатирали 25 нарушения. Получени са множество сигнали за силна музика. За отказ да се изпълни полицейско разпореждане са съставени три акта по Закона за защита от шума в околната среда.

Иззети са четири музикални уредби и тонколони. Съставени са 10 протокола за предупреждение и три акта. Установени са нарушения на Закона за движение по пътищата - съставени са фишове и актове, един от актовете е за управление на МПС след употреба на алкохол над 0,5 промила.

Служители на РУ - Котел и жандармерията са извършили контрол в селата Градец, Нейково и Жеравна. Констатирани са 31 нарушения. Съставени са 28 глоби с фиш и три акта за нарушения. Полицейските екипи са се отзовали на сигнали за нарушаване на тишината. За неизпълнение на разпореждане са съставени две акта.

По време на операцията не са допуснати инциденти, нарушения на обществения ред и извършване на престъпления.

Полицията в Сливен организира периодично организира акции за нарушаване на тишината предимно по време на празниците, заради множеството сигнали за силна музика в града.