0

О бвинението срещу Георги Семерджиев за смъртта на двете момичета на бул. „Черни връх“ няма да бъде прецезирано. За тежкия инцидент той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, като престъплението няма да бъде квалифицирано, като извършено с умисъл, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петров обясни, защо на Семерджиев не е повдигнато по-тежко обвинение. Тя направи съпоставка между случая със смъртта на Милен Цветков, при причинената от Кристиан Николов катастрофа и инцидента с жертва на Околовръстното. Петрова разясни, че катастрофата с Милен Цветков е станала в час пик, като от поведението на Николов са били застрашени пешеходци и други участници в движението, а журналистът е починал на пътното платно. При случая със Семерджиев престъплението не е извършено в пиков час, жертвите са пометени от отломки на автомобила му, а и не са загинали на пътното платно.

Според прокурорите Семерджиев не е изразил съжаление за случилото се и дори е опитал да лансира версия за своето отвличане. Следователите са установили още, че обвиняемият е поддържал контакти със служители на МВР, но в момента се води разследване за покровителство, което според думите на зам.-директорът на НсЛС Ясен Тодоров е „сложно“.

Държавното обвинение съобщи още, че Семерджиев ще се изправи пред съда по общо по пет обвинения – две, извършени на 10 юни тази година, за управление на МПС под въздействие на амфетамин и метамфетамин, както и за шофиране с фалшива швейцарка шофьорска книжка. Три от обвиненията пък са за тежкия пътен инцидент на бул. „Черни връх“, като прокуратурата квалифицира случая като особено тежък.

По повод катастрофата, при която загинаха две млади жени, са разпитани около 80 свидетели, направени са няколко огледа на мястото, иззет е биологичен материал, направени са и редица експертизи. Нанесените щети са за 38 000 лева.