0

Г рупата, за която се предполага, че е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток", е използвала при наемането на яхтата "Андромеда" в Германия подправен български паспорт. Това съобщава германското списание "Шпигел", като се позовава на данни от разследването.

Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали данните си при наемането на плавателния съд. Предполага се, че наемниците са поляци, а парите за яхтата са дадени от украински олигарх. „Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт", се отбелязва в статията. Саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да превозят експлозивите до "Северен поток". Уточнява се, че плавателният съд, е от тип "Бавария Крузър 50" (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма. Яхтата е наета от пристанище Бреге на остров Рюген.

Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци.

Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба. По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия.