0

С ловенец е задържаният в София, за който бе съобщено по-рано, че има връзки с Ислямското движение за съпротива „Хамас“, потвърдиха за „Телеграф“ от прокуратурата. 37-годишният мъж се е подвизавал у нас и е поддържал връзки с хора от палестинската общност. Арестът му е по искане на съда от град Велс в Австрия.

БЕЛЕЗНИЦИ: Хванаха терорист от Хамас в София!

Мъжът с инициали Е.А. е обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с тероризъм, уточняват още от държавното обвинение.

Мярка

Арестът е след съвместни действия на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), МВР и прокуратурата. Материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура, в чиято компетентност е да постанови задържането му за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" в Софийския градски съд. Същевременно австрийската прокуратура е била уведомена, че до 11 часа в понеделник трябва да изпрати превод на Европейската заповед за арест (ЕЗА) на български език, както изисква чл. 42, ал. 5 от ЗЕЕЗА.

Сбирки

"В хода на проверката на ДАНС, предшестваща задържането на лицето, не са придобити данни за негови връзки с български граждани и чужденци, пребиваващи в България", уточниха от прокуратурата. В края на миналия месец у нас беше арестуван палестински гражданин, отправил призиви за джихат "свещена война" срещу Израел. Това се случи ден след като МВР съобщи, че засилва охраната на сгради и райони, в които се знае, че се събират евреи и израелски граждани. Въпреки това службите твърдят, че няма пряка опасност за България вследствие на конфликта между Израел и "Хамас". На този етап нямало риск привърженици на едната или другата страна да не предприемат действия на наша територия.